23 Apr 2012 | Geplaatst in Badkamers | 2 reacties

Installatie van een badkamer.

Een tegelzetter met een lijmkam.

Als je hebt besloten de badkamer te gaan verbouwen, zal je ook moeten bekijken wie de badkamer gaat installeren.

Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Je doet het zelf (eventueel met wat hulp)
 • Je huurt een zelfstandig vakman in, een zzp'er (zelfstandige zonder personeel)
 • Je laat de badkamer installeren door de badkamerspecialist waar je de materialen koopt

Inhoudsopgave:

Doe het zelf

Als je zelf erg handig bent en je hebt een bepaald bouwinzicht kan je een eenvoudige badkamer zelf installeren.

Tijdsduur

Realiseer je dat een badkamer verbouwen minimaal zo'n 2 werkweken = 10 werkdagen in beslag neemt. Als je het dus in je avonduren en in de weekenden wilt doen, ben je er lang mee bezig.

Het beste is dus om gedurende een aaneengesloten periode vrije dagen op te nemen.

Gereedschap

Voor een goede installatie dien je te beschikken over het juiste en goed gereedschap. Waterleidingen worden tegenwoordig niet meer gesoldeerd. Leidingwerk installeer je met flexibele buis, speciale koppelingen en een perstang. Mits goed uitgevoerd garandeert dit de installatie van waterleidingen zonder lekkage. Zorg ook voor een goede boormachine, schroeventol, waterpas, tegelsnijder, tegelzaagmachine en/of een haakse slijper. Dit gereedschap is natuurlijk ook te huur bij de betere verhuurbedrijven.

Bouwmaterialen

Werk met goede bouwmaterialen. Voor het dichtzetten van bijv. het bad, een inbouwreservoir, een koof werk je het beste met gasbetonblokken. Als je met hout en / of gipsplaten wilt werken, kies dan voor de watervaste varianten. Gebruik de juiste lijm voor de te betegelen ondergrond (lees de verpakking !). Gebruik voor vloertegels altijd poederlijm! Voegen doe je met waterdichte voeg.

Voorbereiding

Ontwerp

Maak een ontwerp. Koop de materialen die passen in dit ontwerp.

Slopen

Sloop de bestaande badkamer geheel leeg. Tegels plaatsen over tegels heen kan problemen op gaan leveren. Als het niet anders kan om de bestaande tegels te laten zitten, bereid ze dan goed voor (ontvetten, hechtprimer aanbrengen). Kijk bij kozijnen of de nieuwe tegels niet ‘voorbij‘ het kozijn komen. Als je de douchevloer wilt betegelen en een douchegoot / - drain als afvoer wilt gebruiken, verwijder op de plek van de nieuwe douche zeker de dekvloer. Als je dit niet doet, komt de nieuwe vloer flink hoger. Vergis je niet in het sloopwerk. Dit dient nauwkeurig te gebeuren. Kijk goed uit met binnenmuren. Deze zijn vaak vrij dun en met een sloophamer zit je er vaak snel doorheen en dan moet je ook nog de slaapkamer van nieuw behang voorzien.

Aftekenen

Begin pas met de installatie als je alle materialen binnen hebt. Je kunt dan goed bekijken hoe je leidingen en afvoeren moeten lopen. Kijk ook goed naar de ophangpunten van bijv. een badmeubel of spiegel. Als er op die plek net een leiding loopt, kan je alles weer gaan wijzigen. Teken op de wanden uit waar de diverse materialen worden geplaatst. Dan zie je precies hoe het leidingwerk aangelegd moet worden.

Wanden uitvlakken

Als je de oude wandtegels hebt gesloopt, dien je na het plaatsen van de leidingen en afvoeren de wanden weer vlak te stukken. Hoe vlak hangt af van de gekozen tegels. Als je wat kleinere tegels hebt die met een normale voeg van 3 mm worden geplaatst, heb je wat tolerantie in je ondergrond.

Als je echter hebt gekozen voor grote gerectificeerde wandtegels (wandtegels die strak gezaagd zijn) dan worden er hoge vlakheideisen gesteld aan de ondergrond. Deze tegels plaats je namelijk met een minimale voeg en elke oneffenheid in de ondergrond wordt dan zichtbaar.

Vloer egaliseren

De vloer dient ook goed vlak te zijn en als je kiest voor een betegelde douchevloer, zorg er dan voor dat de vloer op voldoende afschot ligt naar de afvoer toe.

Materialen

Bekijk bij het kiezen van de materialen goed of er bepaalde toleranties aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat tijdens de installatie het mogelijk moet zijn om te corrigeren als bijv. het tegelwerk niet zo strak is uitgevoerd.

Badmeubel

Kies voor een badmeubel met goede ophangmogelijkheden waarbij je zowel in de hoogte, diepte als in de breedte kunt bijstellen. Als het badmeubel laden heeft (en dit is bij de meeste badmeubelen meestal zo) kijk dan goed of de laden ook goed af te stellen zijn.

Kranen

Als je voor opbouwkranen kiest, dan is de installatie goed te doen. Kies je voor inbouwkranen let dan goed op de inbouwdiepte. Vaak is het nodig om een voorzetwand te plaatsen. Als je hier geen rekening mee hebt gehouden en je moet bijv. een voorzetwand van 10 cm plaatsen, dan kan het wel eens zo zijn dat je douchewand 10 cm te groot is.

Regendouche

Populair zijn de grote regendouchekoppen. Vraag na hoeveel water je nodig hebt voor de te kiezen regendouche en check of de aanwezige of nieuw te plaatsen cv-ketel zoveel water kan leveren. Kijk ook na of de afvoer zoveel water kan afvoeren.

Bad

Een bad wordt dichtgezet met gasbeton met als het even kan een overstekende rand. Acrylbaden kunnen nog wel eens niet zo strak zijn als je graag had gewild en dat ga je dan zien in je tegelwerk.

Bij een whirlpool maak je altijd een inspectieluik bij de motor / techniek en dit luik moet groot genoeg zijn om reparaties te kunnen verrichten. Vergeet niet te vragen hoeveel watt de motor van de whirlpool vraagt. Wellicht is een extra groep nodig.

Toilet

Hier is meestal wel sprake van een wandhangend toilet. Kies voor een zelfdragend inbouwreservoir van een gerenommeerd merk, Je bent dan later altijd verzekerd dat er nog onderdelen te verkrijgen zijn. Kijk hoe diep het inbouwreservoir is en bereken hoe diep het totaal wordt inclusief materiaal om het dicht te zetten en te betegelen. Stel: inbouwreservoir is 16 cm diep, gasbeton 5 cm dik, tegel 1 cm dik = totaal ca. 22 cm diepte. Als dit niet mogelijk is, kies dan voor een ondiep reservoir (al vanaf 9 cm), een watervaste multiplex van 2 cm. Samen met de tegels is de diepte dan 12 cm. Heb je al 10 cm gewonnen. Wordt het dan nog een krappe bedoening bij het toilet, kies dan voor een ondiep wandcloset van 48 cm (ipv de standaarddiepte van ca. 56 cm).

Douchewand

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor de inloopdouche. Kijk goed of er bij de wandbevestiging een behoorlijke stelmogelijkheid is. Als de wand namelijk niet helemaal vlak betegeld is, kan je zonder problemen toch de glasplaat juist en netjes monteren. Als de wand niet goed vlak is betegeld en/of niet helemaal haaks loopt en je hebt geen enkele of slechts 2 mm stelmogelijkheid, dan kan je de douchewand niet plaatsen.

Als je kiest voor een douchedeur die je gaat plaatsen in een zelfgemaakte nis, maak dan eerst de doucheruimte geheel klaar en meet daarna de douchedeur in en laat deze op maat maken. Op deze wijze ben je niet gebonden aan de maat en kan je bijv. het tegelwerk symmetrisch verdelen.

Bij de keuze voor een glazen schuifdeur geldt eigenlijk hetzelfde als voor de douchedeur. Hou er dan wel rekening mee dat de douchewand dan later nog geplaatst moet worden.

Douche-afvoer

Tegenwoordig wordt bijna altijd de douchedrain toegepast. Dit is een lange goot met een afvoer en een afdekplaat of – rooster. Kijk goed of de douchedrain het aangeboden water kan afvoeren. Als je kiest voor een grote douchekop, een nieuwe ketel laat plaatsen die lekker veel water geeft, maar je houdt geen rekening met de afvoercapaciteit van je drain, dan kan je een probleem krijgen.

Plaats de drain altijd tegen een muur. Je kan dan de vloertegels goed op afschot plaatsen. Op de overgang tussen de vlakke vloertegels en de tegels die in de douche op afschot liggen, plaats je dan de douchewand.

Gebruik een drain met goede mogelijkheden om

 • de drain af te stellen bij het installeren
 • de afvoer te ontdoen van haren (haarvangrooster !) en
 • de afvoer door te steken met bv. een trekveer als er toch sprake is van een verstopping

Verwarming

Aan de hand van de ruimte moet berekend worden hoeveel verwarmingscapaciteit je nodig hebt. Als de ruimte groot is, kan je kiezen voor een combinatie van vloerverwarming en een luxe handdoekradiator.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is heel comfortabel, makkelijk te plaatsen en bovenal makkelijk te bedienen (vaak met een elektronische klokthermostaat).

Handdoekradiator

Een handdoekradiator plaats je op een plek die binnen handbereik is. De aansluitingen verdwijnen natuurlijk in de wand en worden afgemonteerd met mooie koppelingen.

Tegels

Tegels zijn natuurlijk belangrijk voor een badkamer. Ze bepalen de uitstraling. Kies wel voor tegels die je zelf goed kunt verwerken. In grote lijnen zijn er 2 typen tegels. Gerectificeerde tegels en niet-gerectificeerde tegels. Gerectificeerde tegels zijn na het bakken op maat gezaagd. Het kenmerk van deze tegels is dat de randen strak en haaks zijn. Niet-gerectificeerde tegels lopen aan de uiteinden wat rond weg. Gerectificeerde tegels zijn dus meer maatvast en kunnen met een zeer smalle voeg worden geplaatst. Hou er dan wel rekening mee dat de ondergrond goed vlak moet zijn. Bij niet gerectificeerde tegels zijn de voegen wat breder (ca. 2 tot 3 mm) en dat biedt de mogelijkheid om wat te smokkelen bij niet vlakke ondergronden. Door het gebruik van een bredere voeg valt dit dan veel minder op.

Voor hoekafwerkingen zijn er 2 oplossingen: de tegels in verstek zagen of de hoeken afwerken met een tegelstrip. Tegels in verstek zagen is natuurlijk het mooist, maar dit vergt vakmanschap èn goed gereedschap. Het plaatsen van tegelstrippen is voor de doe-het-zelver natuurlijk een goed alternatief.

Plafond

Met een verlaagd plafond met spots krijgt je badkamer de mooiste verlichting die het verdient. Bereken op voorhand hoeveel cm je het plafond kunt of wilt verlagen. Dan is het wellicht mogelijk om mooi te eindigen met het tegelwerk.

Je laat de badkamer installeren door een vakman

Er zijn genoeg mensen die je kunt inhuren voor het installeren van je badkamer. Het zijn vaak éénmansbedrijven (zzp'ers) die zich hebben gespecialiseerd in badkamerinstallatie. Laat je goed informeren of de in te huren man (of vrouw) verstand van zaken heeft. Op het internet is vaak wel iets te vinden als iemand z'n werkzaamheden in het verleden niet tot een goed einde heeft gebracht. Vraag eventueel naar referenties. Bespreek welke materialen je wilt laten installeren en vraag of hij bekend is met deze materialen.

Ook bij de keuze voor een zzp'er is het verstandig om samen het hele ontwerp en de gekozen materialen goed door te nemen. Teken ook de te plaatsen materialen af op de wanden en bespreek
de aanleg van leidingen.

Van tevoren maak je natuurlijk een vaste prijsafspraak en je spreekt af of dit exclusief of inclusief bouw- en loodgietermaterialen is.

Het is vrij gebruikelijk om een soort betalingsschema af te spreken. Bijv. een aanvangsbetaling, halverwege een tweede betaling en bij oplevering de eindbetaling. Als er nog bepaalde punten in orde gemaakt moeten worden, kan je een af te spreken bedrag of percentage achter houden totdat alles in orde is gemaakt.

Badkamerinstallatie door de badkamerspecialist

Er zijn badkamerspeciaalzaken die ook de installatie van je nieuwe badkamer kunnen verzorgen.

Dit alles-in-één-hand concept is iets wat veel mensen zoeken. Voor wat betreft de levering, installatie, service en garantie heb je maar met één partij van doen. Qua prijs zal dit zeker niet de goedkoopste oplossing zijn maar de toegevoegde waarde (het gemak, de kwaliteit, service en garantie) zijn zaken die voor velen belangrijker zijn dan een lagere prijs.

Je kunt er bij de badkamerspecialist vanuit gaan dat de kennis en kunde aanwezig is om de gekochte materialen vakkundig te installeren. Kijk voor de zekerheid op het internet naar reviews of beoordelingen van het bedrijf van je keuze. Ook hier wordt er gewerkt vanuit een badkamerontwerp waarbij de badkamerinstallateur zorg draagt voor de complete installatie.

Zorg ook hier dat alle uit te voeren werkzaamheden goed op papier staan. Deze werkzaamheden kunnen zijn

 • slopen
 • het afvoeren van het sloop- en bouwvuil
 • het leidingwerk (water en elektra)
 • het metselen
 • het betegelen
 • het afmonteren
 • plafondmontage

Spreek een vaste installatieprijs af en maak goede afspraken over het betalingsschema.

Gebruikelijk is dat je bij levering alle materialen betaalt en de eerste helft van de installatiekosten. Na het gereedkomen van de werkzaamheden betaal je pas het tweede deel van de installatiekosten.

Gerelateerde artikelen:

Reacties:

Door: Fam. Visser, maandag 30 september 2013 17:35

Wat een supergoed uitgelicht artikel, hier hebben we echt wat aan! Het enige wat ik me wel afvraag is hoe het zit met de verlichting in de badkamer, welke sorrt verlichting is het beste voor in de badkamer?

Doei familie Visser

Door: Redactie, maandag 21 oktober 2013 17:42

Bedankt voor uw reactie.
Wij gaan een hoofdstuk verlichting opnemen in dit artikel.

Met vriendelijke groet, de redactie

Laat je reactie achter: