20 Feb 2012 | Geplaatst in Badkamers | 3 reacties

Een badkamer ontwerpen.

Een badkamerontwerp gemaakt met SaniNet

Vroeger waren er nog geen online 3D tekenprogramma's en was een professioneel ontwerp van je badkamer alleen mogelijk door naar een badkamer adviseur te gaan.

Een simpel badkamerontwerp is tegenwoordig goed zelf te maken op het internet. Toch is het verstandig een badkamerspecialist te betrekken bij het badkamerontwerp vanwege de specifieke kennis van de te gebruiken materialen.

Hieronder een aantal punten waar je rekening mee moet of kan houden:

Inhoudsopgave:

Voorbereiding

Voordat je kunt beginnen zijn er een aantal dingen die je moet voorbereiden. Niet alleen als je zelf je badkamer gaat ontwerpen, ook een adviseur moet deze dingen weten voordat hij een ontwerp voor je kan maken.

Meten

Het belangrijkst zijn de maten van je badkamer. Hier moet alles op worden afgestemd. De locatie en draairichting van ramen en deuren zijn daarbij ook heel belangrijk. Deze gegevens kunnen bepalend zijn voor de plaats van materialen in je badkamer. Een deur die naar binnen draait (de badkamer in) is meestal makkelijk om te draaien zodat de deur naar buiten draait. Dit geeft al behoorlijk wat meer bewegingsruimte.

Wat wil en kun je kwijt in de badkamer

Zodra je de maten weet, kun je gaan bepalen wat je in je badkamer wilt hebben en waar je het wilt hebben.

Nu moet je bepalen welke materialen er in je badkamer geplaatst kunnen worden. Waarbij je eisen / wensen gaat afstemmen op de beschikbare ruimte.

Wil je een bad of douche of misschien allebei? Een bad neemt ca. 2 m² in beslag en een douche minimaal 1 m². Er zijn ruimtebesparende baden, voor de kleinere badkamer waar toch een bad gewenst is.

Wil je een inloopdouche of een af te sluiten douchecabine?

Wil je een wastafel of badmeubel? Wil je een badmeubel geschikt voor 1 of 2 personen?

Neem je een handdoekradiator of elektrische vloerverwarming?

Stijl bepalen

Hou je van modern, klassiek of eigentijds? Bepaal van te voren in wat voor stijl je de badkamer graag zou willen. Als je dat nog niet weet, bezoek een aantal badkamershowrooms bij jou in de buurt om inspiratie op te doen.

Aandachtpunten

Als je besluit zelf je badkamer te willen ontwerpen, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Wastafel

Houdt 65 cm ruimte aan de voorkant en 15 cm ruimte aan de zijkanten.

Douche

Houdt 70 cm ruimte aan de voorkant.

Bad

Houdt 65 cm ruimte aan de uitstapzijde.

Toilet

Houdt 50 cm ruimte aan de voorkant en 20 cm ruimte aan de zijkanten.

Bidet

Houdt 60 cm ruimte aan de voorkant en 20 cm ruimte aan de zijkanten.

Bestaande leidingen

Als de bestaande leidingen over de wanden lopen, breng deze dan op de juiste plek voor de nieuw te kiezen materialen en werk ze weg in de wand.

Stopcontacten

Eén of twee stopcontacten bij de wastafel is altijd makkelijk. Voor het scheren of opladen van de elektrische tandenborstel. Kies je voor een badmeubel met bijv. een spiegelkast, zorg er dan voor dat er 1 of 2 stopcontacten in de spiegelkast worden geplaatst.

Ventilatie

Ventilatie in de badkamer is belangrijk. Het verwijdert snel de vochtige lucht en dit komt ten goede aan de levensduur van de materialen. Als je de badkamer gaat renoveren, overweeg dan ook de aanschaf van een nieuwe ventilatie-unit (mechanisch). Bij de nieuwste units is het mogelijk ze te bedienen met een afstandsbediening.

Verlichting

Goed licht is een vereiste in een badkamer. Zonder goed lichtplan komen de nieuwe materialen niet goed tot hun recht. Een verlaagd wit gestuukt plafond met spots vergroot optisch gezien de ruimte.

Verwarming

Een badkamer moet comfortabel zijn. Zorg ervoor dat het vermogen van de verwarming voldoende is om ook bij zeer lage buitentemperaturen de badkamer voldoende warm te houden. Bij grotere badkamers kies je vaak voor vloerverwarming en een luxe radiator.

Zelf ontwerpen of toch door de badkameradviseur laten adviseren?

Tegenwoordig kun je zelf een 3d tekening van je badkamer maken met allerlei gratis software op het internet. Vaak moet je dan je naamgegevens e.d. achterlaten en wordt je gebeld door de bedrijven die deze programma's op het internet zetten. Je kunt ook de hulp inroepen van een badkamerspecialist. Hij of zij weet op basis van ervaring wat er wel en niet mogelijk is.

Zelf ontwerpen

Met behulp van eenvoudige programma's kun je zelf je badkamerontwerp maken. Een aantal van de meest gebruikte online 3d tekenprogramma's zijn:

  • SaniNet - dit programma gebruiken verschillende badkamerzaken op hun website
  • Floorplanner - dit programma is geheel gratis en hiermee kun je niet alleen de badkamer, maar een compleet huis ontwerpen

Naar de badkameradviseur

Een adviseur zal bij een eerste gesprek een eerste ontwerp (schets) van je badkamer maken naar aanleiding van de door jou aangeleverde maten en wensen.

Een definitief ontwerp zal volgen nadat de adviseur zeker weet dat je bij hem of haar gaat kopen. Dat is logisch. Omdat de adviseur veel werk voor je gaat verrichten, wil de adviseur weten of hij of zij daar ook iets voor terug kan verwachten.

Materialen bepalen

Als je een definitief ontwerp hebt ga je de toe te passen materialen definitief uitzoeken.

Dit alles moet natuurlijk wel binnen het budget passen. Tegels en sanitair zijn vaak het meest bepalend voor de prijs van een badkamer. Lees hier uitgebreid over in het artikel: “Wat kost een badkamer?”.

Gerelateerde artikelen:

Reacties:

Door: J. van Die, woensdag 28 maart 2012 20:15

Dit is net wat ik nodig had. Ik heb weer wat te doen. Dankje!

Door: Peter Broekhof, maandag 9 juli 2012 12:03

Ik heb mijn badkamer laten ontwerpen door www.badkamertekening.nl.

Hun bekijken de badkamer toch net van een andere manier. Top !!!

Gr. Peter

Door: silvia, woensdag 10 september 2014 00:32

Ik heb een nieuwe woning gekocht met een kleine badkamer. Wat zijn kosten voor ontwerpen badkamer? De indeling zal niet heel ingewikkeld zijn, want weinig mogelijkheden. Ik ben met name op zoek om de tegelkeuzes etc bij elkaar te zien

Laat je reactie achter: