11 Dec 2012 | Geplaatst in Kerst | 0 reacties

Wat voor kerstboom moet ik kiezen?

De kerstman die zijn bomen staat te controleren.

De goedheiligman heeft het land weer verlaten en dit betekent voor veel mensen dat de kerstboom weer opgetuigd mag worden. Wordt het dit jaar een echte boom of gaan we voor de kunstboom? Dat is de vraag die veel mensen zichzelf zullen stellen.

Inhoudsopgave:

Soorten echte bomen

Kerstbomen zijn er in meerder soorten, kleuren en maten. Bekijk hieronder de meest bekende soorten kerstbomen.

Blauwspar

Deze boom heeft een beperkte naaldval en een mooie vorm.

Edele Zilverspar

Deze boom heeft een blauwgroene kleur en een heerlijke geur en verliest weinig naalden. Ook heeft deze boom rechtopstaande stekels.

Fijnspar

Dit is eigenlijk de traditionele kerstboom zoals wij die kennen, groen en de naaldval is gemiddeld.

Koreaanse Zilverspar

Dit een zeer mooi gevormde kerstboom met mooie groene naalden die aan de onderkant zelfs zilverwitte kleurtonen. Ook deze kerstboom heeft in de kerstperiode nog purperblauwe kegels.

Nobele Spar

Deze kerstboom heeft zachte naalden en heeft weinig tot geen naaldval. De takken van deze kerstboom worden vaak gebruikt voor de kerststukjes.

Nordmann

Deze kerstboom kan in het wild wel tot 20 meter hoog worden. De boom is donkergroen van kleur en heeft glanzende naalden en weinig tot geen naaldval.

Servische Spar

Deze kerstboom is smal maar toont wel karakter doordat het een compacte boom is. Het is een sierlijke boom, mede doordat de naald van de boom aan de bovenkant groen is en aan de onderkant van de naald toont de naald blauw. De naalden van de boom blijven zo goed als het gehele jaar zitten en dus ook in de kerstperiode als deze boom binnen staat.

Tips bij het kopen van een echte boom

Niet iedere kerstboom is hetzelfde en de kwaliteit kan ook erg uiteen lopen. Check dus eerst een aantal dingen voordat je tot kopen overgaat.

  • Als je de boom vasthoudt in het midden van de boom aan de stam en je schudt een klein beetje met de boom en er vallen veel naalden vanaf dan weet je dat het geen goede boom is.
  • Door te voelen aan de naalden van de boom (tussen wijsvinger en duim over een takje laten glijden) en er vallen veel naalden vanaf dan kan je beter nog even verder kijken, want dan is het geen 'gezonde boom' meer.

De wortels vertellen je meer

Als je een kerstboom gaat kopen; let dan goed op wat je koopt. De wortel kan je hier bij helpen. Door de wortel goed te bestuderen kom je meer te weten over de boom.

  • Is de boom in de pot gekweekt dan blijft de boom langer fris en gezond en zullen de naalden minder snel of niet uit vallen. Dit omdat de wortels van de bomen zijn behouden en de boom nog aan water kan komen en de kans op uitdroging heel klein is.
  • Wordt de boom met kluit verkocht, dan betekend dat de boom net is uitgestoken en dat de aarde en de wortels nog aan de boom zitten en de boom hierdoor aan voedsel kan komen en dus langer zijn frisheid zal behouden en er dus ook minder kans op naaldval aanwezig is.
  • Als de boom met wortelkluit in een jute zak of gaaslap wordt verkocht is dit niet altijd even goed. Want de jute en het gaas ademen alleen, maar geven geen stevigheid aan de wortels. Tijdens het uitsteken van de boom komen niet alle wortels mee en die worden daarna niet ondersteund en heb je eerder kans dat de naalden uitvallen en dat de boom het niet overleeft.
  • Te weinig of geen grond aan de boom is echt niet goed! De boom krijgt geen zuurstof en de wortels van de boom kunnen zich nergens aan hechten en dus zal de boom snel zonder water komen te zitten waardoor de boom uitdroogt en zijn naalden verliest.
  • Koop je een afgezaagde boom, dan had je net zo goed je geld weg kunnen gooien, want dat is echt zonde van je geld. De boom zal per direct gaan afsterven en al tijdens de kerst is de boom niets meer waard.

Kunstbomen

Wil je geen naalden of wil je gewoon een boom voor meerdere jaren in plaats van 1 jaar? Kies dan een kunstboom. Kunstbomen worden steeds populairder. Dit komt mede omdat de bomen steeds realistischer en betaalbaarder worden.

PE kunstboom (polyetheen)

Deze kunstbomen zijn sterk, hebben een goede slijtageweerstand en zien er echt uit als een echte kerstboom.

PVC kunstboom (polyvinylchloride)

Deze bomen kunnen zowel binnen als buiten staan en zijn bestand tegen elk soort temperatuur zonder dat deze lelijk wordt. Deze kunstboom ziet er heel erg realistisch uit en zijn goed tegen brand behandeld.

Prelit kunstboom

Dit zijn kunstbomen met de lichtjes er al in. Dat scheelt een hoop getob voor veel mensen. Meestal zijn het LED-lampjes die meegeleverd worden. Let wel op, want dit is vaak blauw licht. Je kunt er bij LED voor kiezen of je de lampjes met een batterij wilt bedienen of op elektriciteit met een stekker.

Tot slot

Met een kunstboom kies je voor gemak (geen naalduitval) en je bespaart jaarlijks de gang naar de kerstbomenhal.

Met een echte boom kies je voor sfeer en geur en neem je de ongemakken op de koop toe.

Gerelateerd nieuws:

Laat als eerste je reactie achter: