20 Mrt 2012 | Geplaatst in Keukens | 0 reacties

Wat kost een keuken?

Huisjes gemaakt van euros.

Voor de aanschaf van een nieuwe keuken in je bestaande of nieuwe woning is het belangrijk dat je van te voren een beeld hebt van het type keuken, de opstelling en de apparatuur.

Ook is het goed om op pad te gaan met een goed prijsbeeld, zodat je kan inschatten of de keuken die wordt aangeboden qua prijs goed is.

De kastfronten, het blad en de apparatuur zijn eigenlijk wel de prijsbepalende elementen van een keuken.

De prijs van een gemiddelde keuken de afgelopen jaren lag tussen de € 8.000,00 en € 11.000,00. Aan dat antwoord heb je nog niet veel, want je wilt weten: wat gaat de keuken kosten die ik graag wil hebben.

Inhoudsopgave:

De maat

Natuurlijk maakt het nog wel wat uit of je een keukenlengte hebt van 400 cm of 700 cm.

De kastfronten

De fronten bepalen de prijs van het kastenwerk. De corpus van een keuken is van minder belang voor de eindprijs.

Deuren of laden

De keukenopstelling zal je in moeten vullen met kasten en deze kasten hebben deuren of laden. Bovenkasten hebben meestal deuren en onderkasten zijn vaak voorzien van laden. Laden zijn duurder dan deuren. Belangrijk bij laden is het lade geleide systeem. Dit systeem moet van goede kwaliteit zijn.

Het werkblad

Kunststof, hout, composiet, beton, graniet. Al deze materialen zijn mogelijk en bepalen in belangrijke mate de eindprijs van een keuken. Laat u goed voorlichten over de voordelen en vooral nadelen van een bepaald materiaal.

Op een keukenblad moet kunnen worden gewerkt, met o.a. pannen en messen en ze moeten bestand zijn tegen o.a. hitte, krassen, vlekken en zuren. Keukenbladen moeten tegen een stootje kunnen en daar moet je rekening mee houden bij het maken van je keuze. Esthetische maar vooral praktische overwegingen spelen dus een rol bij de keuze voor het werkblad.

Hout

Hout schept een ‘warme' sfeer maar is een natuurproduct. Hout reageert op vocht en temperatuurschommelingen en heeft een goede afwerking (lakken / oliën) nodig om toegepast te kunnen worden als keukenblad. De keuze in kleuren en houtsoorten is groot.

Natuursteen

Niet alle natuursteensoorten zijn geschikt om toegepast te worden als keukenblad. Veel natuursteensoorten zijn te zacht, te gevoelig voor vlekken om bestand te zijn tegen dagelijks gebruik. Graniet is een van de hardste natuursteensoorten en daarom uitermate geschikt om te verwerken tot keukenblad. Belgisch hardsteen is een wat zachtere natuursteensoort maar met de juiste bewerking kan het in de keuken worden toegepast. Je moet op voorhand wel weten dat het in het gebruik wat terugloopt in uiterlijk.

Roestvrij staal (RVS)

Watervast en hygiënisch zijn de kenmerken van roestvrij staal. Inbouwapparatuur en spoelbakken zijn makkelijk te integreren. Roestvrij staal is te verkrijgen in vele diktes en diverse waterkeringen zijn toe te passen. Het werkblad moet wel behandeld worden om te voorkomen dat bijv. vlekken en vingerafdrukken zichtbaar blijven.

Beton

Een keukenblad van beton oogt robuust en past goed bij een strakke, industriële keuken. Kleur loopt van licht tot donkergrijs. Je moet bij beton wel weten waar je aan begint. Beton is hittebestendig, is in allerlei vormen te verkrijgen maar bevat haarscheurtjes, lichte en donkere delen en is redelijk krasgevoelig.

Andere materialen voor keukenbladen zijn o.a. glas, terrazzo, corian, kunststof.

De keukenapparatuur

De apparatuur is naast het werkblad natuurlijk de post die een flink deel van de eindprijs bepaalt. Kijk goed wat je nodig hebt, wat je elke dag wel gebruikt. In een hedendaagse keuken ontbreken de vaatwasser, koel-vriescombinatie, oven-magnetron natuurlijk niet. Een ingebouwde koffiemachine kost natuurlijk wel wat meer dan een los koffiezetapparaat.

De keukenkraan

Een goede keukenkraan is te koop vanaf een paar honderd euro. De prachtige designkranen zijn een stuk duurder. Kranen kunnen worden gecombineerd met een heetwaterfunctie. Deze functie geeft direct kokend water.

De installatiekosten

Het installeren van een keuken kan je het beste laten doen door een ervaren keukeninstallateur. Let er op dat in de offerte / order alle werkzaamheden worden genoemd, zo ook de voorbereidende werkzaamheden aan waterleidingen, afvoeren, gasleidingen, elektra e.d. Het plaatsen van een keuken houdt niet altijd in dat de keuken compleet werkend wordt opgeleverd. Let op voldoende elektrogroepen voor alle apparatuur.

Samenvattend

Dit zijn de kosten kort samengevat.

Type Betreft Kosten
Basic keuken compleet (materialen en installatie) € 3.000,- tot € 6.000,-
Luxe keuken compleet (materialen en installatie) € 8.000,- tot € 20.000,-
Exclusieve keuken compleet (materialen en installatie) meer dan € 20.000,-

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerd nieuws:

Laat als eerste je reactie achter: