27 Mei 2015 | Geplaatst in Slaapkamers / Bedden | 0 reacties

Volwaardige woonruimte creëren.

dream space

Wil je je zolder verbouwen of uitbreiden, omdat je woonruimte tekort komt of nieuwe mogelijkheden wilt ontdekken?

Bij een zolder denk je misschien aan een donkere, stoffige of rommelige ruimte, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn! Een zolder kan voor veel meer gebruikt worden dan alleen als opslagplaats. Met een beetje fantasie en creativiteit tover ook jij je zolder om tot een werkkamer, slaapkamer of zelfs tot een volwaardige woonruimte! Hoe je dat aanpakt lees je hier.

Inhoudsopgave:

Zorg voor goede isolatie.

Op zolder kamp je vaak met inconsistente temperaturen. Zo kan het er in de zomer een stuk warmer zijn dan in de rest van het huis. De zon schijnt immers recht op het dag. Zorg dus dat je de ramen open kunt zetten, zodat de ruimte niet benauwd wordt. Ook kun je kiezen voor een zonwerend dak of zonwerende gordijnen.

Daarnaast kan het in de winter juist weer erg koud worden, doordat de bovenste verdieping van het huis veel wind vangt en enigszins afgescheiden is van de rest van de woning. Het is daarom verstandig om dubbel glas te plaatsen. Ook een kachel of andere vorm van verwarming is zeker geen overbodige luxe. Deze verwarming hoeft absoluut niet uit de toon te vallen, en kan prima bij de inrichting van de zolder passen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie ouderwetse houtkachel.

Waardeer originele constructies.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien aantrekkelijk om de hele zolder te vernieuwen en moderniseren.

Toch kan het juist heel mooi zijn om oude, karakteristieke constructies te behouden. Oude dakbalken, bijvoorbeeld, maken de ruimte net wat meer speciaal en zorgen ervoor dat het karakter van de zolder behouden blijft.

Dit kan de zolder enerzijds een warme, knusse sfeer geven, maar gaat vaak ook heel mooi samen met moderne elementen zoals een strakke inrichting met minimalistisch meubilair.

Om dat te bereiken is het belangrijk dat je een specialistische aannemer inschakelt die je kan helpen en adviseren bij de verbouwing.

Maak optimaal gebruik van ruimte.

Door het schuin aflopende dak op zolder verlies je vaak een hoop ruimte. Je kan hier immers geen hoge kasten of staande lampen kwijt. De truc is echter om deze ruimte toch optimaal te benutten. Dit doe je bijvoorbeeld door hier een verwarming te plaatsen. Ook kan het leuk zijn om juist gebruik te maken van meerdere lage kastjes in plaats van één hoge. Deze creatieve oplossingen zorgen ervoor dat de zolder een unieke ruimte blijft met een geheel eigen uitstraling.

Creëer voldoende licht.

Bron: Vtwonen.nl

Zolders zijn van zichzelf vaak vrij donkere ruimtes. Zonde, want juist omdat je direct onder het dak zit kun je veel meer licht naar binnen laten komen. Een mooie manier om dit te doen is met het plaatsen van een dakraam of door een dakkapel te plaatsen. Een dakraam zorgt niet alleen voor een mooie, unieke lichtinval; het geeft 's avonds ook nog eens prachtig zicht op de sterrenhemel.

Ouderwets of modern, knus of fris, kinderkamer of werkruimte: met een zolder kun je alle kanten op. Door een paar kleine, creatieve aanpassingen te maken wordt ook jouw zolder een prachtige woonruimte!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Habrobouw, aannemer in de regio Rotterdam, Dordrecht en Sliedrecht.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerd nieuws:

Laat als eerste je reactie achter: