19 Mrt 2013 | Geplaatst in Tuinmeubelen | 0 reacties

Onderhoud van tuinmeubelen

Tuinset wegezet in een tuin.

Het onderhoud van je tuinmeubelen is van belang voor de levensduur. De onderhoudsvriendelijkheid is erg afhankelijk van het materiaal waarvan de tuinmeubelen zijn gemaakt.

Inhoudsopgave:

Onderhoud van houten tuinmeubelen

De meeste houtsoorten die worden gebruikt voor tuinmeubelen zijn teak en hardhout. Teak bevat meer olie waardoor onderhoud minder noodzakelijk is dan bij hardhouten tuinmeubelen.

Voordat je de hardhouten meubelen in de olie gaat zetten maak je de meubels eerst goed schoon met houtreiniger. Zodra de meubelen gereinigd zijn, zet je de meubels volgens voorschrift van het product in de olie. Het is raadzaam om dit twee keer per seizoen te doen, een keer als de meubelen vanuit de winteropslag in de tuin komen te staan en een keer voordat ze weer terug in de winteropslag worden geplaatst.

Teak hoeft eigenlijk helemaal niet behandeld te worden of in de olie gezet te worden. Merendeel van de consumenten kiezen voor een teakhouten tuinmeubel omdat deze in de loop der tijd een vergrijsde kleur krijgt hetgeen de consument juist zo mooi vindt. Wil je wel dat teak de geoliede kleur behoudt, behandel het teak dan hetzelfde als bij de hardhouten meubelen.

Het beste is om na de zomer de houten tuinmeubelen in een schuur of berging op te slaan, maar in ieder geval niet binnen bij de verwarming. Door de warmte zal het hout krom gaan trekken en eerder scheuren en barsten vertonen. Ook al staan de meubelen in een schuur, dek ze nooit af met plastic of zeil. Dan kan het vocht niet weg en kan het hout gaan rotten of schimmelen.

Onderhoud van stalen en aluminium tuinmeubelen

Stalen tuinmeubelen zijn makkelijk schoon te maken met een sopje met zo min mogelijk schoonmaakmiddel. De stalen meubelen roesten niet, ze kunnen op den duur wel oppervlakkige roestaccenten krijgen, maar zullen niet doorroesten.

Aluminium tuinmeubelen kunnen makkelijk het hele jaar buiten blijven staan en zijn onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij! Het aluminium kan door de verschillende weersomstandigheden een doffe of matte uitstraling krijgen, maar als je het aluminium regelmatig met een sopje af doet moet je dit kunnen verkomen.

Gebruik bij zowel stalen als bij aluminium tuinmeubelen nooit agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen. Hierdoor kunnen er krasjes en scheurtjes ontstaan die uiteindelijk kunnen gaan roesten.

Onderhoud van vlechtwerk tuinmeubelen

Bij vlechtwerk tuinmeubelen "wicker", hoef je er niet op te letten welke weersomstandigheden er zijn of komen. Het vlechtwerk is gemaakt van kunststof en is UV-bestendig en kleurvast. Door de vlechtwerk tuinmeubelen twee keer per jaar te reinigen met een niet-krassend PH-neutraal schoonmaakmiddel gecombineerd met lauw water of warm water met een sopje, voorkom je dat er vuil in het kunststof trekt en kun je jaren plezier hebben van je tuinmeubel.

Gebruik bij vlechtwerk tuinmeubelen nooit de hogedrukreiniger, door de hoge druk kan het kunststof beschadigen en zal het vlechtwerk kapot gaan. Gebruik ook nooit schuurmiddel of bleekmiddel. Dit kan de kleur vervagen en het vlechtwerk kan wit uit slaan.

Onderhoud van RVS tuinmeubelen

Om RVS makkelijk schoon te krijgen heb je niet meer nodig dan een sopje. Bij hardnekkige vlekken kun je beter gebruik maken van een daarvoor bestemd reinigingsmiddel.

Het klinkt wellicht raar, maar RVS kan wel gaan roesten. Door de beschermde laag die over het RVS heen zit, kan er eigenlijk niks met het RVS gebeuren, maar op het moment dat er een scheurtje of diepe kras in die beschermlaag komt te zitten, kan het wel gaan roesten. Gebruik daarom geen schuurmiddel, want daardoor ontstaan de krasjes en kan het wel gaan roesten.

RVS vraagt weinig onderhoud. Alles wordt gemakkelijk verwijderd met een sopje van warm water met afwasmiddel (vloeibare zeep) of met een scheutje ammoniak. Vette vingerafdrukken zijn makkelijk te verwijderen door na het sopje een paar druppels olijfolie, slaolie of babyolie er op te smeren en droog te wrijven met een droge zachte doek.

Gebruik nooit vaatwasblokjes, zout of zure stoffen, staalwol of schuursponsjes of te hoge temperaturen schoonmaakwater. Door een te hoge temperatuur schonnmaakwater slaat het RVS blauw uit.

Tot slot

De levensduur van meubelen wordt grotendeels bepaald door het materiaal waarvan het gemaakt is.

Natuurlijk is het ook van groot belang dat meubels goed onderhouden worden. Dit onderhoud is per materiaal weer verschillend.

Laat als eerste je reactie achter: